Anette Hogeboom

Sport is naast mijn kinderen en drukke bedrijf altijd belangrijk geweest. Tennissen, wielrennen, hardlopen, wandelen, spinning, wat er op mijn pad komt. Een opleiding sportmassage en kinesiotaping hoorden daar ook bij. 

Jaren geleden kwam ik per ongeluk in een yogales terecht. Het eerste kwartier bleek een innerlijke strijd "Wat dóe ik hier?", maar ik vond het ongepast om eruit te lopen. Het volgende moment, zo leek het, was de les voorbij... Ik was alles blijkbaar even vergeten, niet met 'de wereld' bezig geweest, maar had aandacht gehad voor mezelf. Zomaar had ik een poosje niet aan mijn problemen gedacht. En dat voelde goed. Ik ben nooit meer met yoga gestopt.

Er was, zoals bij zoveel mensen, continu zoveel vraag en input uit allerlei hoeken, dat er eigenlijk geen moment van rust was. Ik sportte wel, maar voelde niet hoeveel spanning er in het lijf en in het hoofd was. Altijd moeten presteren, klaar staan, grenzen verleggen. In de yogales kun je niet winnen of de beste zijn. Wat voor jou goed is, wat bij jou past, dát is het beste voor jou. Door oefening kun je leren voelen waar spanning zit en leren dit te verminderen. Door yoga kwam ik meer in balans, mijn gevoel verbeterde. Tijdens de periode waarin ik met een zware burn-out kampte, was yoga het enige lichtpuntje voor me, dat hielp me om door gaan.

Om mijn ervaringen te kunnen delen met anderen, ben ik de docentenopleiding Integrale Yoga gaan volgen. Deze opleiding en meerdere vervolgopleidingen heb ik met veel interesse gevolgd. Tevens heb ik het diploma voor docent zwangerschapsyoga behaald en diverse bijscholingen gevolgd, waaronder rugyoga, Ashtanga Yoga en Mind Walk. Met veel plezier verzorg ik nu verschillen yogalessen, thuis, op verschillende locaties en in de docentenopleiding van Integrale Yoga Nederland.

- Uitgever en trainer Eindexamenyoga; een cursus stressbeheersing voor jongeren, www.eindexamenyoga.nl

Zwangerschapsyogadocent, trainer Points-Of-You & The Coaching Game, Mind-Walk trainer, certificaat Verbindende Communicatie